Pri ohranjanju brezhibne ustne higiene bi morala biti uporaba zobne nitke enako pomembna kot ščetkanje zob. Tudi pri ščetkah z najtanjšimi vlakni, slednja ne uspejo doseči vseh površin zob in mest, na katerih se lahko nalagajo umazanije. Medzobni prostori, še zlasti stične točke med zobmi, so mesta, na katerih bo zobna nitka najboljše pomagala.

Z uporabo zobne nitke začnite tako, da vzamete 50 cm niti in en del ovijete nekajkrat okrog desnega, drugi del pa okrog levega kazalca. Palce primaknite k niti in jo z njima napnite tako, da sta palca narazen približno 1 cm. S tem delom nitke greste med zobe. Tem manjši je razmik in tem manj je niti med palcema, večji nadzor imate in lahko dosti lažje premikate nitko po stranskih delih zob. V kolikor so prostori med nekaterimi zobmi ozki, poskusite nitko potegniti z gibi naprej-nazaj. Isti proces ponovite med vsakim zobom z novim delom nitke, ki jo odvijete s kazalca. Na spodnjem zobnem nizu in med zgornjimi kočniki boste lažje uporabljali nitko, če jo boste držali samo s kazalcema, na katerih je navita, toda, pravilo o čim manjšem razmiku med prsti, zaradi večjega nadzora, še naprej velja. Po čiščenju z zobno nitko je treba zobe sprati z vodo ali kakšno vodico za izpiranje ust.

Kaj če nekateri prostori med zobmi krvavijo?

To nikakor ne pomeni, da morate s tem mestom „varčevati”, temveč ravno nasprotno – treba ga je še bolj čistiti. Verjetno gre za mesto, na katerem je prišlo do večjega nabiranja oblog, kar je povzročilo vnetje. V kolikor se niti po nekaj dneh čiščenja z zobno nitko krvavitev ne zmanjša ali izgine, obiščite svojega zobozdravnika.

Kako pogosto je treba uporabljati zobno nitko?

Idealno bi bilo enkratdnevno. Teh nekaj dodatnih minut dnevno, ki jih namenite za ustno higieno, pomeni veliko za zdravje vaših zob. Ko boste obvladali tehniko uporabe zobne nitke, boste za temeljito čiščenje vseh zob potrebovali 2-3 minute.

Kaj če se nitka zatakne med zobmi in se trga?

Verjetno gre za dotrajano polnitev, karies ali zobni kamen. Glede na to, da se zobnanitka zatika, pomeni, da se zatika tudi hrana in naredi to mesto zelo primerno za nastanek kariesa. V tem primeru bi prav tako morali obiskati zobozdravnika, ki bo ugotovil, za kaj pravzaprav gre.

Če imate v ustih protetične nadomestke, kot je na primer mostiček, vam bo zobna nitka zelo koristila pri čiščenju mest pod mostičkom. Zobno nitko lahko uporabljate tudi pri zobnih nadomestkih in ortodontskih nosilcih.Če želite, lahko nanjo date pasto za zobe ali tekočine za usta, ki jih po navadi uporabljate. Zobna nitka je nenadomestljivo sredstvo za ohranjanje ustne higiene in bi bilo dobro tudi otroke spoznati z zobno nitko, da bi se čim prej naučili pravilne uporabe in ohranjanja brezhibne ustne higiene.

Kontakt

Želite več informacij o naših storitvah?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Vsa prava pridržana