Čiščenje in redno vzdrževanje oralne higiene je zelo pomembno, saj večina bolezni v ustih nastane prav zaradi pomanjkanja higiene. Nažalost, predpostavka, da dobra higiena lahko v celoti prepreči nastanek zobnega kamna, še posebej pri tistih pacientih,ki so temu izpostavljeni, je napačna. Mehke zobne obloge v ustih se nenehno pojavljajo, ter jih je treba očistiti, da nebi postale nevarne za zobe in dlesni.

Kaj je pravzaprav zobni kamen?

Zobni kamen so trde obloge na naših zobeh, ki so nastale z mineralizacijo mehkih oblog. Če vam do zdaj ni bilo jasno kaj so trde, rumenkasteobloge, ki nastajajo v področju spojev zob in zobnega mesa, je to – kamen. Kamen uničuje strukturo sklenine zoba in pogosto privede dopojava kariesa. Najpogosteje jih opazimo na področju spodnjih sprednjih zob z notranje strani. Zanj ni v popolnosti odgovorna ustna higiena niti vrsta hrane, ki jo pojemo. Mehkejša hrana je vsekakor škodljivejša za zobe, kot tudi za nastanek zobnega kamna, ker lahko privede to zaostajanja zobnega kamna na zobeh. Na “črnem seznamu” so tudi pogosto konzumiranje kave, črnega čaja, gaziranih pijač in seveda kajenje. Kot smo že povedali, nastanek zobnega kamna na žalost ni mogoče v celosti preprečiti, z dobro oralno higieno in rednimi zobozdravniškimi pregledi lahko v veliki meri držimo pod nadzorom in vplivamo na njegovo hitrost nastajanja.

Katera je razlika med oblogami in zobnim kamnom?

Obloge so bakterije, ki se nalagajo na površini zob. Obloge zadržujejo umazanijona zobeh, kar v končni fazi povzroča probleme z dlesnimi. Obloge nastanejo na zobeh 4-12 ur po umivanju zob, zato je zelo pomembno čistiti zobe dnevno in redno z zobno nitko.

Kakšna je rešitev?

Da bi odpravili problem zobnega kamna in oblog, naši zobozdravniki priporočajo redno čiščenje zobnega kamna s peskanjem. To je tehnika čiščenja zob, ki se opravi s pomočjo posebnega stroja, ki s pritiskom mikroabrazivnih zrncev peska v vodi čisti površino zob. Rezultat so gladki, beli zobje brez oblog in umazanije. Dobraplat je, da je po posegu zbiranje oblog precej upočasnjeno.

Kontakt

Želite več informacij o naših storitvah?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Vsa prava pridržana