Izgubljeni zobje pri odraslih lahko vplivajo na njihove telesne in duševne sposobnosti

Nove raziskave razkrivajo, da pomnjenje in hitrost hoje odraslih oseb, ki so izgubile vse svoje zobe, slabita hitreje kot pri tistih, ki imajo še vsaj nekaj svojih zob. Študija, objavljena ta mesec v reviji „Journal of the American Geriatrics Society”,je preučevala 3166 odraslih oseb, starih 60 let in več, ter primerjala njihovo uspešnost pritestih pomnjenja in hitrosti hoje. Rezultati so pokazali, da so osebe,ki nimajo niti enega svojega zoba, dosegle približno 10% slabše rezultate pri obeh testih v primerjavi z osebami z zobmi.

Povezava med izgubo vseh zob in slabšim pomnjenjem je bila v celoti dokazana za tem, ko so bili rezultati prilagojeni po dejavnikih, kot so sociodemografske značilnosti, obstoječe zdravstvene težave, fizično zdravje, upoštevali pa so se tudi kajenje, nagnjenost k alkoholnim pijačam in depresiji.Tudi po prilagoditvi dejavnikov seje pokazalo, da imajo še vedno slabše rezultate osebe brez zob.

„Izgubazob je lahko zgodnji znak duševne in fizične slabitve telesa v starejšem obdobju, še zlasti med 60. in 74. letom življenja “, pravi vodja raziskave zdravnik Georgios Tsakos (UCL Epidemiology & Public Health) ter dodaja: „Ugotovili smo, da je slabitev telesa in uma najpogosteje povezana s socioekonomskim statusom, pri čemer se še posebej poudarjata izobrazba in finančno stanje kot kriterija za izboljšanje ustnega in splošnega zdravja.”

 

Antidepresivi povzročajo izpadanje zobnih vsadkov– spojiti blog s “Odkrita povezava med izgubo zob ter šibkostjo telesa in uma“

 

Znanstveni tim z univerze McGill je nedavno odkril, da osebe, ki najpogosteje jemljejo antidepresive, kot so Celexa, Paxil, Lexapro, Prozac, Xanax in Zoloft, imajo dvakrat večjo možnosti zgube zobnih vsadkov kot osebe, ki ne jemljejo katerega izmed navedenih zdravil.

“Glede na to, da antidepresivi, ki se na široko uporabljajo po celem svetu, preverjeno povečujejo tveganje zloma kosti in vplivajo na oblikovanje kosti, smo bili radovedni in smo želeli videti, kako vplivajo na zobne vsadke”, je izjavil profesor Faleh Tamimi, glavni vodja raziskave in dodal: ”Bili smo presenečeni nadodkritjem, da je negativni vpliv antidepresivov na vsadke tako močen kot kajenje, ki predstavlja pravo nevarnost za ustno zdravje.”

Znanstveniki so prišli do tega sklepa s tem, ko so opazovali primere z zobnimi vsadki, vstavljenimi v obdobju šestih let, ko so opravljali redne preglede s pacienti med tremi in 67 meseci za tem, ko so bili vsadki vstavljeni, da bi videli, koliko je poseg bil uspešen.

Kontakt

Želite več informacij o naših storitvah?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Vsa prava pridržana