Neopisana bolečina v sprednjem delu ušesa, napetost mišic in oteženo žvečenje, sami po sebi so znaki, da obstaja problem. Če ste sami opazili, da so vaši zobje postali občutljivi na zunanje dražljaje, kot so konzumacija hladnih ali vročih pijač ali pa sladkih in kiselkastih živil, obstaja velika verjetnost, da bolehate za bruksizmom.

Bruksizem ali škripanje z zobmi je pogost problem.

Škripanje oziroma stiskanje z zobmi v snu ali v budnem stanju je najpogosteje nezavedno, kot rezultat povečanega stresa, anksioznosti in psihične napetosti. Posledice so nevarne za zdravje vaših zob.

Obstajata dva tipa škripanja z zobmi. Pri prvem potiskamo spodnjo čeljust, precej je glasno in je zato lažje sledljivo. Po navadi je stiskanje zob zelo neopazno in lahko ostane zanemarjeno, kar v končni fazi lahko pripelje do težkih posledic.

Če se bruksizem ne pozdravi ustrezno, obraba zob lahko privede do grobega in izkrivljanja ugriza ter spremeni fizionomijo obraza. Pojavijo se lahko akutne bolečine v čeljusti, občutljivosti mišic, pogosti glavoboli ter bolečine v vratu in ušesih. Na žalost,prepogosto se dogaja, da pacienti preveč ležerno dojemajo ta problem ter se obrnejo na zobozdravnika prepozno, ko se bruksizem že nahaja v napredni fazi, kar terapijo pogosto naredi dolgotrajno in bistveno dražjo. Pacienti, ki se najavijo v zgodnji fazi, opravijo kratkotrajno in enostavno terapijo.

Najboljša rešitev so ščitniki za zobe, ki lahko preprečujejo in zmanjšajo njegove negativne posledice, saj bodo onemogočili nadaljnjo obrabo zob, omogočili bodo pravilen ugriz ter preprečili glavobole in bolečine v vratu ter ušesih, ki so pogosto posledica bruksizma. Ščitniki se razlikujejo po debelini in vrsti materiala, iz katerih so izdelani, vsi pa se izdelujejo individualno na osnovi vašega ugriza, oziroma odtisa vaše zgornje in spodnje čeljusti. Pacienti jih nosijo ponoči, v času spanja, prijetni so v ustih in ne povzročajo bolečine ali nelagodja. S pomočjo ščitnikov preprečimo medsebojno brušenje zob in nadaljnje obrabe zobnega tkiva, pacienti jih morajo nosititoliko dolgo, kolikor to ocenizobozdravnik, na podlagistadija bruksizma. Prav tako, ščitniki ohranijo obliko vaših zob, držijo zobe v pravilnem položaju, kije najbolj udoben za čeljust.

Kontakt

Želite več informacij o naših storitvah?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Vsa prava pridržana