Beljenje zob je enostaven in neboleč konservativni postopek, s katerim se odstranjujejo spremembe pri barvi zob, nastale iz različnih razlogov. Z beljenjem zob lahko spremenite barvo zob za nekaj odtenkov. Z njim povrnemo lepoto in svežino nasmeha. Beljenje je idealno za osebe, ki imajo zdrave zobe, vendar bi rade imele lepši nasmeh. Odločitev o beljenju zob je vsekakor treba prepustiti zobozdravniku, zato da je postopek izpeljan pod strokovnim nadzorom. Pri pregledu se bodo naši strokovnjaki odločili, ali ste kandidat za beljenje in če ste, vam bodo priporočali, katero metodo uporabiti. Najpogostejši materiali, ki se uporabljajo za beljenje zob, so vodikov peroksid, karbamid peroksid in natrij perborat. Na tržišču obstajajo različni materiali, ki zahtevajo različne metode. Nekatere izmed teh metod se izvajajo doma, medtem ko se strokovno beljenje izvaja v zobozdravstveni ordinaciji.

Metode beljenja

Sodobne metode beljenja zob, ki jih uporabljamo v Dental studiu Rešetar Brezak, so metode, ki so popularne v ZDA in v Evropi. Uporabljajo se geli za beljenje, ki se kemično, termično, svetlobno ali lasersko aktivirajo, odvisno od izbrane metode beljenja. Zobje se lahko belijo doma in v ordinaciji zobozdravstvene medicine. Najhitrejši in najvarnejši način beljenja je v ordinaciji zobozdravstvene medicine. Po navadi zadostuje le eden obisk, postopek pa traja približno eno uro. Za beljenje se najpogosteje uporabljajo produkti z visoko koncentracijo vodikovega peroksida. Med beljenjem zob je pomembno zaščititi zobno meso, gel pa nanašati samo na zobe, ki jih želimo obeliti. Rezultat beljenja je viden takoj, skoraj vsak pa lahko ima koristi od beljenja zob. Tretma je prijeten za pacienta in odličen način za polepšanje nasmeha.

Ali se lahko belijo zobje, pri katerih je bil odstranjen živec?

Ja, lahko se obelijo tudi devitalizirani zobje. To so zobje, pri katerih je bil odstranjen živec, kanali zoba pa so napolnjeni z materialom za polnjenje. V tako pripravljen zob se da gel za beljenje in se zapre z začasnim polnilom (plombo). Po nekaj dneh zobozdravnik preveri barvo zoba. Če je potrebno, se postopek ponavlja toliko časa, kolikor je potrebno, da se doseže želena barva. Ko želeno barvo dosežemo, sledi obdobje stabilizacije barve (deset dni), nato pa se na zobu naredi trajna polnitev.

Kaj je pred proces beljenja?

Naši strokovnjaki vam bodo temeljito očistili zobe od mehkih in trdih zobnih oblog, jih spolirali, tako da bodo vaši zobje pripravljeni na beljenje.

Kako pogosto se postopek lahko ponovi?

Maksimalno dva krat letno, brez škodljivega učinka za zobe.

Ali so možni stranski učinki in kateri?

Pojavi se lahko preobčutljivost. Po beljenju so lahko zobje občutljivi na hladno, prav tako pa se lahko pojavi občutljivost pri krtačenju. V tem primeru je treba uporabljati preparate za nego ustne votline, namenjene občutljivim zobom, ki so dostopni v prosti prodaji. Pojav preobčutljivosti zob po beljenju, kakor tudi trajanje, je različen od pacienta do pacienta. Pri večini pacientov traja nekaj dni, pri nekaterih osebah pa lahko traja tudi nekaj tednov. Za ublažitev preobčutljivih zob se uporabljajo profesionalni geli, ki jih bo vaš zobozdravnik uporabil po postopku beljenja. Beljenje se ne priporoča osebam, mlajšim od 16 let, in sicer zaradi zaščite zob. Pri mlajših osebah je pulpna komora, v katerih se nahajajo krvne žile in živci, večja in bližja površini zoba kot pri starejših osebah, zato obstaja večja nevarnost razdraženosti zobne pulpe in preobčutljivosti zob.

Koliko krat se lahko postopek ponovi?

Največ dvakrat letno, brez škodljivega učinka na zobe.

Ali priporočate beljenje zob doma?

Zobozdravnik bo za ta postopek izdelal posebno opornico, na katero se nanaša gel za beljenje. Gel se lahko dobi pri zobozdravniku, ki vam bo pojasnil, kako ga je treba pravilno uporabljati. Kakor pri vsaki metodi sam svoj mojster, lahko tudi pri tej pride do nezaželenih učinkov. Tukaj se kažejo kot občutljivost zobnega mesa, in sicer v primeru, če gel ni pravilno nanesen na opornico. Paste za beljenje se uporabljajo za odstranjevanje madežev, nastalih zaradi hrane, kajenja, obarvanih pijač itd.

Paste vsebujejo dodatno sredstvo za lažje odstranjevanje madežev. Preparati, ki se uporabljajo za beljenje doma, se najpogosteje uporabljajo za ohranjanje barve po strokovnem beljenju. Ti preparati niso dovolj močni, da bi zbelili zobe za najmanj dva odtenka, kar se smatra za uspešno beljenje glede na kriterije Ameriškega društva zobozdravstvene medicine (American Dental Association). Za doseganje hitrejšega in dolgotrajnejšega rezultata beljenja je priporočljiva metoda strokovnega beljenja v ordinaciji z enim obiskom. Vsekakor je treba imeti v mislih, da je zob zelo občutljiv organ in da mora kateri koli tretma, tako tudi beljenje zob, izvajati zobozdravnik.