Endodontia je veja zobozdravstvene medicine, ki se ukvarja z diagnostiko, patologijo in terapijo zobne pulpe. Zobna pulpa je mehki del zoba za razliko od zobne kronice ali korena zoba, ki sotrdi del zoba.
To je splet krvnih žil in živcev, ki zapolnjujejo praznino znotraj zoba in v delu zobne kronice ter v predelu korena zoba. Kadar pride do vnetja, je treba zob zdraviti endotonsko. Terapija korenskega kanala je najpogostejši postopek pri endodontii.

Endodontsko zdravljenje

Endodontsko zdravljenje se smatra kot odstranitev zobnega živca in temeljito čiščenje korenskega kanala. Po razkuževanju korenskega kanala se naredi polnjenje kanala s trajno polnitvijo, s čimer se prepreči prodiranje bakterij v notranjost korena. Endodontski postopek vključuje tudi radiološko določanje številan položaja korenskega kanala, elektronsko določanje položaja vrha korenskega kanala in uporabo koferdama.

Naša naloga je zdraviti in ohraniti zob, saj ima tudi takšen svojo nalogo, neprecenljivo pomemben pa je tudi pri načrtovanju in izdelavi nadomestka, s katerim se bo pacientu povrnila funkcija žvečenja in govora, prav tako pa tudi estetike. Endodontsko zdravljenje se včasih izvaja tudi takrat, ko zobje ne kažejo simptomov, ki bi zahtevali zdravljenje.

To je pogost primer v protetiki pri načrtovanju protetičnega dela, kadar je treba posamezne zobe devitalizirati, da bi se čim bolje ujemali s predvideno obdelavo. Po zaključenem endodontskem tretmanu je zobna kronica najpogosteje poškodovana, zob spremeni barvo (potemni), zato se priporoča izdelava kronice ali mostička, odvisno od situacije, s čimer se zob še dodatno zaščiti. Na ta način je dolgotrajno ohranjena funkcija, predvsem pa estetika zoba.