Estetsko zobozdravstvo ni posebna veja znotraj zobozdravstva, vendar je v sodobnem svetu na prvem mestu po zahtevah, ki jih mora vsak zobozdravstveni poseg izpolniti, ne glede na to, ali gre za polnitev (plombo), kronico, mostiček ali protezo. Zajema niz postopkov, kot so beljenje zob, izdelava luskic in kronic ter ortodontski posegi, s čimer se doseže »popoln« nasmeh. V današnjem času je želja mnogih, da imajo lep nasmeh, zdrave in bleščeče zobe, katerih sinonim je „hollywoodski“ nasmeh. To je spoj umetnosti in znanosti, lepote in estetike. Pravzaprav gre za harmonijo nasmeha, ki ga tvorijo oblika, pozicija, delež in barva zob. Razvoj novih tehnik, materialov in tehnologij pripomore pri doseganju te visoke stopnje estetike pri izdelavi protetičnega nadomestka.

Kaj določa estetsko zobozdravstvo?

To so na prvem mestu materiali, ki se uporabljajo pri zdravljenju in rekonstrukciji posameznega zoba, celotnega zobnega niza ali ustne votline. Poleg materialov so pomembne tudi metode dela in tehnologija izdelave posameznih nadomestkov. K vsemu temu se prišteva tudi ustrezna opremljenost tako ordinacije kakor tudi zobozdravstvenega laboratorija, v katerem se izdelujejo zobni nadomestki.

Pri zobozdravstvu estetika temelji na štirih elementih: barvi, velikosti, položaju in obliki zob. Naravni zobje so »bele« barve, kar je njihova temeljna značilnost, na katero se navezujejo odtenki in intenzivnost drugih toplih in hladnih barv ter prozornost sklenine. Barva se razlikuje na raznih delih enega in istega zoba, na različnih zobeh istega pacienta in na zobeh različnih pacientov. Pojavlja se v več odtenkih. Zobje v ustih istega pacienta se medsebojno razlikujejo po več temeljnih odtenkih: rumenkasti, rjavkasti in rožasti. Na istem zobu obstajajo razlike v barvi; rumena je bolj izražena proti gingivi (zobnemu mesu), siva pa incizalno, proti koncu zoba ob različnih variacijah. S staranjem organizma zobje postajajo temnejši in bolj sivi. Dokler spremembe niso močno vidne, se lahko sklenina očisti in osveži s poliranjem zob, kar se izvaja z mehanskimi sredstvi. Za pravo beljenje je potrebna kemijska reakcija sredstva za beljenje zob s površino zoba.