Kaj je zobni implantat?

Zobni implantat je vijak, ki se vgrajuje v kost zgornje ali spodnje čeljusti in služi kot zamenjava za korenino izgubljenega zoba. To je „umetna“ korenina zoba, izdelana iz titana. Titan je material, ki se uporablja zaradi nevtralnega vpliva na organizem, kar je zelo pomembno, če želimo, da organizem sprejme vgrajeno tuje telo. Vgrajuje se v čeljust na mestu, kjer manjka zob, pod lokalno anestezijo, drugi del v sistemu implantata pa je tisti, na katerega se postavita kronica ali mostiček, kar se imenuje implantatna suprastruktura.

Implantologija je znanost, ki se ukvarja z implantati, njihovimi vrstami in kompatibilnostmi za organizem. Vgradnja implantata se razume kot zamenjava korenine zoba v zgornji ali spodnji čeljusti. Vgrajeni implantati s procesom oseointegracije zarastejo s kostmi, tj. prihaja do njihove osifikacije in postajajo edinstvena celost s čeljustmi pacienta. Zobni implantat omogoča nadomestitev izgubljenih zob, ne glede na to, ali gre za izgubo zaradi izbitja, staranja ali drugih razlogov. Terapija z implantati je praktična, dolgotrajna, estetska in funkcijska rešitev. Omogočila vam bo veliko zadovoljstvo občutka naravnih zob in prečudovit nasmeh. Pogovor z našimi strokovnjaki vam bo ponudil vse potrebne informacije, terapijo pa bomo uskladili z obstoječim stanjem, vašimi željami in pričakovanji.

Zakaj vgraditi implantat?

Ne glede na to, ali gre za nadomestitev enega zoba ali več, je to idealna rešitev.
Če manjka samo en zob, potem se lahko nadomesti z izdelavo mostička. V tem primeru se morata brusiti tudi dva naravna zoba za nosilca mostička, kar je velik poseg za živo tkivo. Z vgradnjo implantata je možno nadoknaditi izgubljeni zob in na njega postaviti kronico brez vključevanja in brušenja sosednjih zob. Vsekakor je lahko oseba, kateri manjka en ali več naravnih zob, potencialni kandidat za vgradnjo zobnih implantatov. Če pa pacient nima niti enega naravnega zoba, pa bo vgradnja implantata zelo pripomogla protezi, da je stabilna, da pacientu ponuja absolutno varnost, zagotovi normalno funkcijo žvečenja in zadovoljujočo estetsko rešitev. Zobni implantati popolnoma nadomestijo zobe, ki manjkajo, nudijo občutek vaših naravnih zob in dvigujejo kakovost celotnega življenja.

Kdaj ni možno vgraditi implantat?

Pri večini pacientov ni težav z vgradnjo zobnih implantatov. Izjema so pacienti, ki imajo razvito obliko osteoporoze, težki srčni bolniki, kronični bolniki, pri katerih bolezen ni pod nadzorom (diabetes), in mladoletne osebe, pri katerih še ni zaključena faza razvoja.

Kako boleč je postopek vgradnje implantata?

Postopek je popolnoma neboleč, izvaja se pod lokalno anestezijo, traja pa 15–20 minut. Pri pacientih, ki imajo razvit strah pred inekcijami, zobozdravnik lahko uporabi tudi posebno pasto, ki se nanaša na tkivo in na ta način umirja ter lajša bolečino v času izvajanja lokalne anestezije. V času celotnega postopka pacient ne bo občutil bolečega občutka.

Kako izbrati ustrezen zobni implantat?

Pred sprejetjem odločitve o vgradnji implantata pacient mora biti seznanjen z možno izbiro. Izbor implantata mu bo predlagal zobozdravnik, pri čemer bo precenil njegove značilnosti, lastnosti in zagotovilo. Na tržišču se nahaja veliko število proizvajalcev zobnih implantatov. V Dental studiu Resetar Brezak se uporabljajo samo preverjeni zobozdravstveni materiali. Ne uporabljajo se nepreverjeni poceni materiali brez znanstvene in klinične preveritve (t.i. low cost in copy/paste materials). Prepustite odločitev o izbiri ustreznega implantata našim strokovnjakom in se brezskrbno prepustite našemu vodstvu.

Kdo sme vgrajevati zobni implantat?

Zdravnik zobozdravstvene medicine, ki ima potrebna znanja in izkušnje na tem področju, je prvenstveno specialist ustne kirurgije. Prav tako lahko zdravnik zobozdravstvene medicine, ki se je dodatno izobraževal in pridobil vsa potrebna znanja na področju implantologije, vgrajuje zobni implantat.

Koliko traja vgradnja enega zobnega implantata?

Povprečno trajanje vgradnje je 15–20 min za posamezen implantat, poseg pa se opravi ob enkratnem obisku, ne glede na število implantatov. Če je treba nadgraditi zobno kost z dodajanjem umetne kosti ali če je treba izvesti transplantacijo kosti, takrat se to izvaja v dveh ali več obiskih.

Kaj vse postopek vgradnje implantata obsega?

Postopek je sestavljen iz štirih faz: diagnostike, kirurgije, oseointegracije in protetike.
Pri diagnostični fazi bo zobozdravnik ali specialistustne kirurgije opravil pregled s pomočjo zobnega RTG-a ali CT slike zoba, ob kliničnem pregledu, s čimer bo precenil, ali so morfološki pogoji in struktura kosti primerni za vgradnjo implantata. Pri kirurški fazi se vgrajuje implantat v kost pod lokalno anestezijo in pod sterilnimi pogoji. Oseointegracija je proces, s katerim se implantat vraste s kostjo, tj. prihaja do njegove osifikacije, proces pa traja 3–6 mesecev, odvisno od tega, ali gre za spodnjo ali zgornjo čeljust. V zaključni fazi se izdelamo nadomestek, keramična kronica, mostiček ali protezo.

Kolikšna je doba trajanja vgrajenega implantata?

Zobni implantati lahko trajajo celo življenje. Doba trajanja je najbolj odvisna od samega pacienta in njegove skrbi glede zobnih implantatov. Tako redna higiena ustne votline kakor tudi redni pregledi in odstranjevanje zobnega kamna bodo bistveno podaljšali trajnost vgrajenega implantata.

Ali lahko organizem zavrže vgrajeni implantat?

Organizem lahko zavrže vgrajeni implantat, kar pa se zgodi zelo redko. Zavrnitev implantata se lahko zgodi pri pacientih, ki imajo slabši imunski sistem in slabšo kakovost kosti. Tveganje je povečano pri kadilcih in pacientih, ki jemljejo določena zdravila. Zaradi tega je zelo pomembno, da v vprašalniku o zdravju, ki ga mora pacient izpolniti, navede zdravila, ki jih jemlje.

Kakšna so tveganja in zapleti pri implantologiji?

Tveganja in zapleti se lahko primerjajo s splošnim kirurškim zdravljenjem pacienta z dobrim zdravjem. Pri starejših pacientih se lahko pojavi oteklost, kar ni razlog za zaskrbljenost, saj le-ta izgine po nekaj dneh in se smatra za normalen postoperativni tok. V kolikor je potrebno, se bo predpisala terapija s protivnetnimi zdravili, ki bodo zmanjšala oteklino in pomagala pri procesu ozdravitve. Kot zaplet se lahko pojavi tudi zavračanje vgrajenega implantata, kar se dogaja zelo redko. Tisto, kar morajo pacienti narediti, da bi se izognili morebitnim zapletom, je ohranjanje dobre ustne higiene.