Kadar je zob precej poškodovan in se ne more popraviti samo z zapolnitvijo, je pripravljen za oskrbo s kronico. Kronica je nadomestek, ki se izdela, v kolikor manjka večji del strukture zoba zaradi nadomeščanja funkcije žvečenja (če je govora o stranskih zobeh) ali funkcije estetike (izgleda), če gre za sprednje zobe. V obeh primerih morajo materiali, ki se uporabljajo za izdelavo kronic, zadovoljiti svojim značilnostim barve, pa tudi trdnosti in čvrstosti.

Kronica prekriva krono zoba delno ali popolnoma, kar je odvisno od navedbe in dogovora s pacientom. Kronica se prav tako postavlja tudi na implantate in na ta način popolnoma zamenja izgubljeni zob. Kronica je po svoji obliki, barvi, velikosti in položaju popolnoma podobna naravnemu zobu ter povrne lep in skladen nasmeh. Material, ki zadostuje vsem zahtevanim značilnostim, je keramika. Obstajata dva osnovna keramična sistema, kovina-keramika in popolna keramika (brezkovinska) oziroma keramične brezkovinske kronice. Najboljša materiala, ki sta dostopna, sta cirkon keramika in popolna keramika.

Cirkon keramika

Cirkon keramika se smatra za najmočnejši material. Zato se uporablja ne samo na sprednjih, temveč tudi na stranskih zobeh, kjer so sile žvečenja mnogo močnejše. Pomanjkljivost cirkon keramike je ta, da je neprozorna, kar ovira doseganje učinka naravnega zoba.

Na sprednjih zobeh, kjer je estetika primarna, se učinek naravnega zoba doseže z uporabo IPS EMPRESS keramike. Izgled umetnega zoba iz tega materiala je takšen, da ga je težko ločiti od naravnega zoba.

IPS EMPRESS keramika je steklokeramika,okrepljena z levciti, ki naravno razpršijo svetlobo in omogočajo kameleonski učinek oziroma učinek popolnega, naravnega nasmeha. Ima dobre optične lastnosti, izredno prosojnost v naraven izgled. IPS EMPRESS CAD je pravzaprav isti material, ki se pojavlja v različni obliki in zahteva tudi drugačen način izdelave. Da gre res za odlične materiale, govori podatek, da na svetu obstaja 40 milijonov nadomestkov iz IPS EMPRESS keramike.

Prednost keramične kronice

Pacienti po vsem svetu so prepoznali prednost keramičnih del v celoti, ki jih izvajamo v našem Dental studiu. Ključna lastnost te keramike je transparentnost, ki dopušča prehod svetlobe skozi material, enako kot pri naravnem zobu, kar pa ni enako pri kovino-keramiki. Kovino-keramične kronice imajo podlago iz kovine (zlato, jeklo, titan), ki je z vseh strani pokrita s sloji keramike.

Takšne kronice se izdelujejo na stranskih zobeh, kjer so prežvekovalne sile dosti večje kot pri sprednjih zobeh, zaradi česar imajo dobro čvrstost, trdnost in odpornost pred lomljenjem. V kolikor se izdeluje kovino-keramika, bi bila prava izbira keramika na zlatih zlitinah, še zlasti iz razloga, ker je zlato brezbrižno do dlesni, kar pomeni, da nanje nima slabega vpliva. To je prednost pred ostalimi zlitinami, ki se uporabljajo pri izdelavi nadomestkov. Razen tega je zlato zaradi svoje barve najboljša podlaga za doseganje želenega estetskega učinka v primerjavi s sivimi toni neplemenitih zlitin. V času celotnega pregleda bomo ugotovili stanje vašega ustnega zdravja, ugotovili trenutno stanje korena zoba in za tem izdelali načrt terapije. Naš strokovni tim zobozdarvnikov bo za vas izbral najboljšo možnost.