Bruksizem je nezavestno in pretirano škripanje in stiskanje zob tekom dneva ali stiskanje in škripanje z zobmi med spanjem. Najpogosteje se pacient sam ne zaveda svojega škripanja z zobmi, ampak ga opozori nekdo iz njegove bližnje okolice, saj zaradi zvoka, ki ga pacient proizvede partner nemore spati.

Pri bruksizmu prihaja do obrabe zob zaradi česa zobje postanejo občutljivi in hitro lomljivi. Poleg sprememb na zobeh so prisotne spremembe na čeljusti in čeljustnih mišicah. Sile, ki pri tem nastajajo so trikrat večje od sil, ki nastanejo pri žvečenju.

V večini primerov bruksizem ne povzroča večjih komplikacij. Vendar pri nekaterih pacientih lahko povzroči večje poškodbe in bolečine. Znaki bruksizma so sledeči: škripanje zob, občutljivi zobje na dotik in druge dregljaje, zobje postajajo krajši zaradi obrabe krone, napetost, boleče in utrujene mišice, občutek bolečine v ušesih ter glavobol, ki se pojavlja v jutranjih urah.

Zdravljenje bruksizma je kompleksno. Stanje je posledica stresa, anksioznosti in psihične napetosti. Rešitev je vsekakor v reševanju stresa in problemov, ki so vzrok za nastanek tega. To je dolgotrajen proces. V sodobnem svetu, stres je postal neizogiben, vsaka peta oseba med spanjem škripa z zobmi.

To kar lahko takoj storimo je izdelava opornice. Opornica je sredstvo, ki se nosi ponoči. Lajša sile, ki nastanejo pri stiskanju mišic ter jim omogoča počitek. Najboljša opornica je tista, ki je narejena individualno po zobnem odtisu, kar opravi vaš dr.med.dent.. Ostali postopki vključujejo korekcijo okluzije, oziroma, ugriza ter v končni fazi izdelave protetskih del, ki bodo novonastalo stanje podpirale, vse to ob nadaljnjem nošenju opornice.

Kako uporabljati opornico?

Opornico je potrebno nositi ponoči, ko je mogoče tudi podnevi, če opazite, da stiskate zobe zaradi vsakdanjega stresa. Opornica je prijetna za nošenje, ne povzroča nevšečnosti, preprečuje neposredni stik zob ob zob in s tem preprečuje obrabo krone zoba.

Zobna opornica preprečuje nadaljnjo obrabo žvečnih ploskev zoba, dvigne ugriz, omogoča pravilen položaj čeljustnih zglobov ter preprečuje glavobol, bolečine v ušesih in vratu.

Nošenje opornice je priporočljivo tudi po opravljenih protetičnih delih pri pacientih z izrazitim parafunnkcijskim gibanji, da bi preprečili nezaželene poškodbe keramike in obrabe ostalih naravnih zob.