Smrčanje je ena največjih motenj spanca, to je pogosta pojava in okoli 25% ljudske populacije trpi od te motnje vsakodnevno. Okoli 30-40% odraslih oseb smrči občasno (vsaj enkrat tedensko). Osebe z povečano telesno težo smrčijo pogosteje. Statistični podatki o smrčanju so pogosto različni, približno 30% odraslih,v nekaterih državah tudi do 50% ljudi smrči. Odstotek se poveča na 60% pri osebah starejših od 60 let. Smrčanje se pojavi samo med spanjem, saj se v tej fazi zmanjša tonus mišic dihalnih poti. Enkrat prebujeni se tonus spet vzpostavi in zato se smrčanje ne pojavlja več. Fizično oviranje pretoka zraka skozi usta in nos je vzrok smrčanja. Ni jasno zakaj, vendar oseba, ki smrči sebe na sliši, čeprav je smrčanje lahko glasno do 85 dB.

Smrčanje ni mogoče ustaviti z lastno željo, niti ga ni mogoče trajno ozdraviti. Lahko pa ga nadziramo. Tu dentalna terapija s pomočjo opornice proti smrčanju pomaga v odpravi težave.

Doktor dentalne medicine bo izdelal intraoralno opornico, Silensor – Snoreguard, to so opornice, ki se uporabljajo pri pacientih, ki trpijo pri okvari dihanja v snu (smrčanje, apneja).

Opornice se izdelujejo na temelju individualnega otiska. Silensor je opornica, ki je sestavljena iz opornic za zgornjo čeljust in spodnjo čeljust povezanih z bočnimi spojnicami. Spojnice se postavljajo tako, da držijo spodnjo čeljust premaknjeno proti naprej, tako se omogoči boljši pretok zraka in zmanjšanje smrčanja. Opornica je udobna za nošenje. Klinične raziskave so pokazale učinkovitost pri več kot 80% pacientov Sensilor opornice proti smrčanju. Za paciente so primerne za uporabo saj so udobne in predstavljajo najmanj invazivno metodo za odpravo smrčanja, prav tako so cenovno sprejemljive.