Športne zaščitne opornice za zobe se nosijo v času ukvarjanja s športom in varujejo zobe pred neželenimi udarci in s tem jih ščitijo pred poškodbami in zlomi. Obstaja več vest opornic, odvisno od športa s katerim se oseba ukvarja, saj se sile in vrste travm zob razlikujejo od športa do športa. Športno opornico za zobe lahko nosijo vsi, odrasli in otroci, ki se ukvarjajo s kontaktnimi športi kot je boks in ostali borilni športi, košarka, nogomet, hokej in podobno. Nošenje športne zobne opornice se priporoča vsem, ki se ukvarjajo z raznimi rekreacijskimi športi kot so rolkanje, skateboard, kolesarjenje in ostali športi, kjer lahko ob padcu pride do poškodb ust.

Obstaja nekoliko vrst športnih zaščitnih opornic. Lahko so konfekcijske oziroma že narejene, ki se lahko kupijo v trgovinah s športno opremo ali lekarnah. Najboljše pa so profesionalno izdelane športne opornice v ambulantah zobne medicine na temelju individualnega odtisa, ki ga opravi doktor dentalne medicine. Takšne opornice so lahke in prijetne za nošenje in so lahko prozorne ali v barvi. Opornice nudijo najboljšo zaščito, popolnoma so prilagojene pacientu in ga ne ovirajo pri dihanju.

Nošenje športne zaščitne opornice je priporočljivo za vse, ki se ukvarjajo z raznimi rekreacijskimi športi, ker bo zaščitila vaše zobe, ustnice in jezik ter oblažila poškodbe. Preprečila bo zlom zoba, poškodbe živcev ali celo izgubo zoba.