Sodeč po trendih zadnjih nekaj let, lahko trdimo, da smo ponovno v obdobju obsedenosti s popolnimi zobmi. Poleg nepogrešljive beline, danes iščemo idealen ugriz z popolnoma ravnimi zobmi. Prav s tem problemom se ukvarja ortodoncija. Ortodontija je specializirana veja stomatologije, ki se ukvarja z rastjo, razvojem in vzdrževanjem dentofacionalnega kopleksa, ter s proučevanjem razvojnih motenj in vseh faktorjev, ki lahko povzročijo malokluzije. S terapijami popravljamo nepravilnosti pri rasti zob, vplivamo na pravilno rast čeljusti in omogočamo skladen nasmeh brez protetičnih del. Čeprav je danes imeti lepe ravne zobe popolnoma stvar estetike, ortodoncija je izredno pomembna, ker mnogi ortodontski problemi lahko vodijo do resnih dentalnih in zdravstvenih problemov.

Zobne aparate nosijo predvsem adolescenti a so vse pogosteje videni tudi pri starejših osebah, ki s takšno odločitvijo ne menjajo samo svoj izgled ampak tudi stil življenja. Ne glede na leta, ki jih pacient ima in je zadovoljen z barvo, izgledom in velikostjo zob, a ni zadovoljen z njihovim položajem, ortodontska terapija je najboljša rešitev zanj. Najpogosteje uporabljen vsekakor ostaja »kovinski« aparat za zobe, čigar svetleče priponke se prilepijo na zob. Nove tehnologije so omogočile izdelavo aparatov za zobe, ki so elegantnejše oblikovani in manj vpadljivi. Danes je mogoče aparat za zobe celo skriti in je primeren za nošenje ne glede na kakšno vrsto službe opravljate. Naša vrhunska ekipa uporablja najmodernejšo tehnologijo, da bi vaše ortodontske terapije kar se da skrajšali, pri tem pa obdržali visok nivo kvalitete.

Pomembno je poudariti kako je mogoče aparat namestiti prav vsakem, pred njegovo postavitvijo je pomembno sanirati vse zobe, pozdraviti karies in paradentozo zob, ter se naučiti vzdrževati brezhibno higieno. Ortodontske kontrole se opravijo individualno, od štiri do šest tednov.

Prvi ortodontski pregled

Nikoli ni prepozno za prvi ortodontski pregled, najboljše ga je opraviti okoli sedmega leta starosti, ker takrat v večini primerov terapija ni potrebna, lahko pa določimo nadaljnji potek kontrolnih pregledov in v končni fazi lažje rešiti problem v kolikor se ta pojavi. Takrat lahko ortodont opozori tudi na nekatere škodljive navade, ki lahko pripeljejo do razvoja motenj, kot na primer sesanje palca ali potiskanja jezika v zobe med pitjem vode.

Ortodontija in ortognatska kirurgija

Izrazite motnje čeljusti se ne morje vedno rešiti izključno z ortodontsko terapijo, v teh primerih je potreben kirurški poseg s strani kirurga čeljusti in lica. Na ta način se hitreje in stabilnejše doseže pravilen odnos zgornjega in spodnjega zobnega loka ter dobra estetika lica.

Ortodontija kot priprava za protetično terapijo

V nekaterih primerih se ortodontska terapija uporablja kot priprava za nadomestek izgube posameznega ali več zob. Z ortodontskim aparatom je mogoče razporediti in spremeniti položaj preostalih zob, tako da je primernejši za implatantsko-protetično terapijo.

Katere so pozitivne stvari popravljanja zobnega loka in ugriza?

Brez dvoma, poleg lepega nasmeha, zdravi zobje. 

Koliko v povprečju traja ortodontska terapija?

Povprečno trajanje terapije je od 18 mesecev do dveh let, v slučaju zapletenejših primerov lahko tudi dlje.

Kakšne rezultate lahko pričakujemo po ortodontski terapiji?

Nošenje stalnega aparata predstavlja najboljšo mogočo funkcijo in estetiko zob. Željeni rezultati se dosegajo izključno s biološkim pristopom, brez brušenja zob ali uporabe umetnih nadomestkov. Pri odraslih pacientih ta terapija je lahko samo del celostne terapije, ki omogoča, da kasnejši posegi bodo kvalitetnejši in estetika boljša.