Pedodontia je veja zobozdravstvene medicine, ki se ukvarja s preventivnimi in terapijskimi postopki z namenom ohranjanja ustnega zdravja otrok od rojstva do konca adolescence.

Prvi obisk zobozdravnika je za otroka zelo pomemben, saj na tem prvem obisku temelji bodoči odnos med malim pacientom in terapevtom. Prvi obisk je treba načrtovati že od enega leta starosti. Zaradi tega je pomembno, da je prvi obisk pozitivna izkušnja. Sam pregled mora biti zelo kratek, brez posegov, vzdušje sproščeno, malemu pacientu pa je treba dati čas, da se spozna s zobozdravnikom, instrumenti in ordinacijo.
Zdravje mlečnih zob je zelo pomembno. Razen tega, da čuvajo mesto stalnim zobem in v času rasti stalnih zob določajo smer njihove rasti, spodbujajo tudi pravilne razvoj čeljusti.

Higiena ustne votline

Otrok mora pridobiti navado rednega umivanja zob, pri čemer pa je ključna vloga staršev.

Krtačenje zob

Krtačenje zob bi se moralo začeti takoj, ko otrok dobi prve zobe. Krtačenje na začetku opravljajo starši, s ciljem, da otrokom očistijo zobe in jih navadijo na umivanje zobkov.

Krtačka za zobe

Krtačka za zobe mora biti po velikosti prilagojena otroku, zato izberite majhno in mehko krtačko.

Zobna pasta

Na začetku je treba zobe umivati z vodo, zobno pasto s fluorom pa bi bilo treba začeti uporabljati, ko je otrok dovolj velik, da je ne pogoltne. Pasta za zobe mora imeti nizek delež fluora (500ppmF), otroka pa je treba nadzorovati, ali je vse izpljunil. Pri štirih oziroma petih letih je otrok že dovolj velik, da si samostojno umiva zobe dvakrat na dan, seveda ob nadzoru staršev ali katere druge odrasle osebe. Pri šestih letih starosti se lahko uporablja zobna pasta za odrasle (1000–1500 ppmF). Otrok bi moral biti pri sedmih letih dovolj samostojen, da si zobe umiva brez nadzora staršev in na lastno pobudo. Po večernem umivanju zob otrok naj ne bi nič več jedel niti pil.

Postopek v primeru izbitja stalnega zoba

Pri igri, športu, padcu ali udarcu lahko pride do izbitja stalnega zoba. Pomembno je vedeti, da se zob lahko vrne na njegovo mesto v zobni niz v določenem času in ob določenem postopku. V takšnih primerih je zelo pomemben odziv v prvi uri.

Postopek je naslednji:

  1. poiščite izbit zob in ga dajte v kozarec hladnega mleka ali po izpiranju pod curkom vode v otrokovo slino
  2. zob držite ob kronici zoba, nikakor ob korenu;
  3. pohitite do svojega zobozdravnika, saj je uspešnost terapije odvisna od časa izbitja do replantacije in se zmanjšuje po prvi uri;
  4. zobozdravniku je treba povedati, ali je bil otrok kdaj cepljen proti tetanusu in ali je alergičen na kakšen antibiotik.

Poškodbe

Pri otroški igri ali športnih aktivnostih lahko pride do poškodbe mlečnih in stalnih zob. Če se otrok ukvarja s kakšnim kontaktnim športom, se priporoča izdelava individualnega ščitnika za zobe (opornice), s čimer se prepreči poškodba zoba v razvoju.

Kdaj je čas za zobni aparat za izravnavanje zob oziroma ortodontsko terapijo?

Pomembno je, da z otrokom obiščemo zobozdravnika zaradi preventivnega pregleda, ko otrok napolni sedem let. Na ta način bomo pravočasno ugotovili, ali se kosti in čeljust pravilno razvijajo, kar vpliva na pravočasno rast zob ter pravilno razporeditev in položaj zob. V kolikor prihaja do odstopanja, lahko z izdelavo ortodontskega zobnega aparata popravimo položaj in s tem omogočimo nadaljnji pravilen razvoj čeljusti.