Znanstveniki iz univerze v Helsinkiju so prepoznali potrebo za ekspresno in pravočasno odkrivanje paradontalnih bolezni. Uspešno so kreirali prvi na svetu diagnostični test, kateri iz vzorca slika opravi prav to.

PerioSafe je prvi takšen encimsko-imunološki test z pomočjo katerega se pri izbranih stomatologih lahko odkrije paradontalna bolezen in preden se pokažejo prvi vidni znaki bolezni, rezultati so znani v manj kot 5 minutah.

Gre za popolnoma siguren, neboleč in zelo zanesljiv postopek. Po nekaj minutah vam je omogočena enostavna in natančna ocena morebitnih rizikov v paradontalnih bolezni.

Na Hrvaškem kar 80% odrasle populacije ima eno izmed oblik paradontalne bolezni, 40% ne pokaže nobenih vidnih znakov obolenj in to se poleg ne obiskanja stomatologa, smatra za največji problem.

Pacient v povprečju do svojega 65. leta izgubi 14,2 zoba no z rednimi obiski stomatologa izguba zob se zmanjša do 90%.

Kaj je paradontalna bolezen?

Gre za o prikriti kronični proces vnetja zaradi katerega je njegovo odkrivanje v zgodnji fazi bil do sedaj velik izziv. Bolezen se najpogosteje odkriva v fazi, ki zahteva dolgotrajnejše in zahtevnejše zdravljenje. Paradontalna bolezen se razvija tiho, a zaradi pomanjkanja bolečine ali drugih izrazitejših kazalcev v zgodnji fazi je pogosto neopažena. Prav ta bolezen je najpogostejša kronična bolezen današnjice.

Pri bolezni paradonta, zobnega mesa se odvaja od korena toba in na tem mestu se pojavljajo zobni žepki. Globoki žepki ustvarijo veliko inficirano rano skozi katero je mogoč vdor patogenih bakterij, toksinov in drugih škodljivih snovi v celotni krvni sistem, kar je vzrok za infekcijo celotnega telesa tj. sistemske infekcije.

Da je paradontalna bolezen zelo resna prikazujejo riziki za bolnike z napredovano vnetostjo zobnega mesa, to pa so dvakrat večji rizik od srčnega infarkta, trikrat večji rizik od možganske kapi, 7-krat večja verjetnost za predčasni porod in nezadostno težino novorojenčka, večja verjetnost za nastanek sladkorne bolezni, oslabljen telesni imunitet ter prisotnost pljučnih obolenj.

Kako deluje PerioSafe?

Ta test temelji na odkrivanju aktivnosti encima MMP-8, ki je ključni encim in vzrok izgube kolagenske povezave, nastanka ter poglabljanja paradontalnih žepkov. Povečana koncentracija navedenega MMP-8 encima (>25ng/m) pomeni, da je veš imunski sistem že začel z aktivacijo ter da je paradontalna bolezen že v teku. Test je namenjen vsem osebam starejšim od 30 let, ki smatrajo da nimajo nobene paradontalne bolezni ter do sedaj niso bili zdravljeni od njih.

Paradontalna bolezen je resen problem. Ona ogroža in poslabša splošno zdravstveno stanje posameznikov a samo testiranje izrazito se priporoča vsem, ki sodijo v rizično skupino oziroma imajo katerokoli od navedenih sistematičnih bolezni: kardiovaskularne bolezni, pljučne bolezni, sladkorna bolezen, revmatoidni artritis, osteoporoza i endometrioza.

Ostale rizične skupine so starejše osebe, kadilci, nosečnice, ženske v menopavzi in postmenopauzi, osebe, ki so pogosto pod stresom, osebe z zobnimi implatanti in zobnim aparatom in druge. Testiranje je hitro, enostavno in efektivno. Opravi se z odvzemom vzorca iz sline, kar naredi proces neboleč. Testiranje se priporoča 1-2 krat letno pri rednih pregledih zob. Pomembno je poudariti, da se to opravi pred profesionalnim zbiranjem zobnih oblog.

 

Rezultati testa

Če test pokaže negativen rezultat pomeni, da v trenutku raziskave niste bili izpostavljeni riziku paradontalne razgradnje tkiva, prav tako lahko pomeni, da so bile pravočasne terapevtske mere bile uspešne, kot tudi vaša oralna higiena.

V kolikor so rezultati pozitivni ni potrebno paničarit. Takšen rezultat kaže na povečan rizik za paradontalno razgradnjo tkiva in akutno vnetje oziroma da je bolezen že začela, tu nastopi vaš stomatolog. On se bo z vam pogovoril o potrebnih merilih s katerimi boste povrnili zdravje oralne votline in preprečili negativen vpliv na vaše splošno zdravje.