Stalni ortodontski aparat je sestavljen iz nosilcev, ki se lepijo na vsak zob posebej in žice, ki te nosilce povezuje skupaj. Nosilci so majhne kockice, pritrjene na zunanjo površino vsakega zoba. Žice poteka skozi odprtino (slot) na vsakem nosilcu in proizvede blago silo, ki pomika zobe proti pravilno oblikovanem zobnem loku, z istočasnim preoblikovanjem kostnega tkiva v katerem se zob nahaja. Sam aparat je fiksna naprava, ki je sestavljena iz nosilcev in žice. Stalni aparat pacient sam ne more odstraniti. Odvisno od materiala, lahko je metalni ali pa estetski (kompozitni, keramični ali safirni). Keramični, kompozitni in safirni nosilci so bele barve in estetsko sprejemljivejši, medtem ko so metalni nosilci cenejše. Vsi aparati imajo enak efekt. Potrebno je poudariti, da ni mogoče z vsemi nosilci doseči željen učinek.

To kar zanima vse paciente je koliko bodo morali nositi svoj aparat, na to vprašanje ne obstaja pravi odgovor in on varira od osebe do osebe. Aparat se v povprečju nosi od 12 – 18 mesecev, z vzdrževanjem higiene in rednimi ortodontskimi pregledi.

Zahtevnejši primeri lahko aparate nosijo tudi nekoliko let. Vsekakor pa odstranitev stalnega aparata za zobe še ne pomeni konec ortodontske terapije; zatem sledi faza zadrževanja, ko lahko zelo hitro ostanemo brez naših novih, popolnoma izravnanih zob, če se ne držimo tega koraka. Takrat se lahko nosijo fiksni ali mobilni aparati za zobe, čigar je glavna funkcija zadrževanje zob v pravilnem položaju. Tako imenovani »retainer« se nosi še toliko časa kolikor se je nosil fiksni aparat.

Kako se aparat nanaša na zobe in kako se odstranjuje?

Prvo je potrebno povedati, da nanos aparata ne traja dolgo in je popolnoma neboleč postopek! Postavlja se z lepljenjem nosilcev na zobe, vnašanjem žice ter postavljanjem gumic, ki konstrukcijo držijo na mestu. Čas postavljanja aparata je približno 30 minut. V primeru, da se nosilec  odlepi od zoba je potreben takojšnji obisk k ortodontu. Z druge strani, odstranjevanje aparata poteka z uporabo posebnih ortodontskih klešč, specifično dizajnirana za ta postopek. Ponavljamo, celoten postopek je neboleč, končuje se z poliranjem zob s številnimi gumicami.

Iz česa vse je sestavljen fiksni aparat?

Stalni aparat je sestavljen iz nosilcev, žice in gumic. Nosilci so lahko estetski – kompozitni, keramični ali safirni, ki so prozorni in na zobu komaj vidni, na zob se lepijo s posebnimi sredstvi, ki ne poškodujejo zobno površino. Med terapijo se žica menja, od manjših elastičnih do večjih, grobih. Žica se razprostira skozi celotni aparat, poteka skozi vsa nosila in odgovorna je za premikanje zob. Žica je izdelana iz treh osnovnih materialov: nikelj titan, titan molibden in jeklo. Razlikujejo se po elastičnosti, debelini in obliki.

Nasveti za nošenje stalnega ortodontskega aparata

Med nošenjem aparata lahko pride do odpada nosilcev, zloma žice in ostalih elementov aparata, ter izvlečenje žice iz nosilca. V tem primeru se morate javiti ortodontu. Kako bi se izognili takšnim nevšečnostim, ki privedejo do prepogostih obiskov ortodonta in do podaljšanja trajanja terapije, pacient mora paziti na način žvečenja in se izogibati nekaterih živil.

Vsekakor se je potrebo izogibati lepljivim in trdim sladkarijam, kokice, oreščke in živil, ki jih vsebujejo, ter izrazito trdo hrano kot je prepečenec, trda skorja kruha in podobno. Sadje in zelenjava kot je jabolko, hruška in surovi korenček je potrebno narezati na koščke in ne odgristi. Meso s kostjo je prav tako potrebno konzumirati v koščkih. Splošno porabo sladkarij je potrebno zmanjšati na najnižjo možno raven. Žvečilni gumi brez sladkorja niso prepovedani medtem kot grizenje nohtov, vrha kemičnega svinčnika in podobnih reči prav tako lahko privede do lomov delov aparata.

Bele lise, ki se lahko vidijo po odstranitvi aparata na zobeh, niso posledica delovanja samih nosilcev ampak slabe higiene za čas ortodontske terapije. Govorimo o deminarelizaciji sklenine, ki je posledica nalaganja mehkih oblog okoli nosilcev. Poleg demineralizacije in kariesa, posledice slabe higiene je lahko tudi vnetje zobnega mesa, ki se odraža z rdečico ali vnetjem. Prav zato je zelo pomembno podrobno ohranjanje higiene ustne odprtine in redno ščetkati zobe. Najboljša izbira za ohranjanje higiene so ščetkice za zobe posebej oblikovane za osebe z zobnimi aparati, kot tudi uporaba zobne nitke, interdentalne ščetke in prhe za zobe.

Nelagodje pri nošenju aparata

Čeprav sama namestitev aparata na zobe ni nadležna, lahko postane nadležna po apliciranju aparata. Bolečina in neugoden občutek se pojavijo med žvečenjem praviloma po namestitvi in občasno tudi po aktivaciji ali spremembi žičnega loka med terapijo. Traja po navadi 4 – 7 dni in ni močne intenzitete. V prvih dneh po namestitvi aparata se lahko pojavijo iritacije in poškodbe ustne sluznice.

Zadrževanje – retencija

Retencija je postopek ohranjanja rezultatov ortodontske terapije. Po ortodontski terapiji je potreben določen čas da se tkiva, ki obkrožajo zob prilagodijo na njegov novi položaj. Trajno ohranjanje rezultata terapije, posebno v odrasli dobi, predstavlja ortodontom velik problem in zahteva disciplino ter sodelovanje pacienta. Trajanje retencijskega obdobja je odvisen od vrste ortodontske anomalije in obdobju v katerem je bila terapija opravljena. Pogosto se priporoča doživljenjska retencija, kot edini siguren način prevencije od postopnega pomikanja zob v položaj, različen od položaja ki je bil dosežen z terapijo.

Da bi ohranili rezultate ortodontske terapije se uporabljajo tako imenovani fiksni in mobilni »retainerji«.

  • Fiksni retainer je tanka žica ki je pritrjena na zadnji del zoba, najpogosteje sekalca in podočnika.
  • Mobilni retainerji so tanke prozorne opornice, ki se popolnoma prilegajo zobom in se nosijo kot ortodontski aparat. Po odstranitvi aparata čez dan in noč, kasneje samo ponoči.

Lingvalna tehnika

Želite da je Vaš ortodontski aparat iz zadnje strani zoba in da se sploh ne opazi? V tem primeru je za vas idealna izbira aparat, čigar nosilci se postavljajo z notranje strani zoba. Poleg tega, da so nevidne, smatra se da so potencialno hitrejše in da je terapija z njimi manj boleča.